Ademtherapie

Ben je vaak vermoeid? Heb je last van een burn-out, angstklachten of andere spanning gerelateerde klachten? Of merk je dat je vaak hoog ademt en voelt dit onprettig? Dan kan ademtherapie wellicht iets voor jou betekenen.

 

Eigen regie terugvinden

Wellicht heb je vaak het idee dat je controle verliest als je op jouw ademhaling let. Via een praktische manier kun je ervaren dat je middels ademoefeningen juist regie terug kunt vinden in deze situaties. Het doel van deze werkwijze is het herstellen van een natuurlijke ademhaling. De nadruk ligt op het loslaten van nadelige gewoonten. Doorgaans wordt dit in een individueel traject gegeven.

 

Werkwijze

In elke sessie zal uitleg gegeven worden over de werking van de ademhaling. Het is raadzaam thuis te oefenen. Door herhaling maak je de oefeningen eigen. Zo wordt het makkelijker een oefening te gebruiken op het moment dat je last hebt van jouw klachten.

 

Doorgaans zal in een sessie gestart worden met een ontspanningsoefening, die ervoor bedoeld is om de aandacht op jezelf en het lichaam te richten. Aansluitend zullen er één of meerdere ademoefeningen gedaan worden. Door te oefenen, zullen we samen ontdekken welke oefeningen wel of niet helpend zijn. Tevens kan het tijds- en plaatsgebonden zijn en afhangen van jouw gemoedstoestand welke ademoefening het meest effectief is.

 

Angst- en spanningsklachten kunnen gepaard gaan met vermijdend gedrag. Dit gedrag kan de angst juist in stand houden. Er kunnen inzicht gevende ontspanningsoefeningen aangeboden worden ter ondersteuning van de ademoefeningen. Tevens kunnen er spelvormen gedaan worden, waarin disfunctionele gedragspatronen gespiegeld worden. Dit kan inzicht geven in het ontstaan en aanhouden van ademklachten. Groeiend bewustzijn kan ervoor zorgen dat het makkelijker is om niet helpende gedragspatronen te doorbreken.